2021. június 8. - Ring Orsolya a „Távolról is olvasható? A szövegbányászat perspektívája a szociológiai kutatásban” (Módszeresen vitasorozat) témájú workshop előadói között

A 2021. június 8-án, 10 órai kezdettel megrendezésre kerülő, „Távolról is olvasható? A szövegbányászat perspektívája a szociológiai kutatásban” témájú workshop célja olyan hazai társadalomkutatók megszólaltatása, akik kutatási tapasztalataik folytán véleményt tudnak formálni a szövegbányászati módszerek lehetőségeiről, és korlátairól.

Nagyméretű szöveges adatok számítógépes elemzése ugyanis egyszerre képezi túlzott optimizmus és elfogult szkepticizmus tárgyát a szociológiában. A támogatók azt állítják, hogy e számítási módszerek alapvetően át fogják alakítani a társadalomtudományi kutatást, míg az ellenzők elutasítják ezt a megközelítést, arra hivatkozva, hogy azok nem alkalmasak elméletileg releváns kérdések megválaszolására.

A Módszeresen vitasorozat keretében szervezett beszélgetés résztvevői ezen módszertani dilemmán kívánnak majd oldani meglátásaikkal, tapasztalataikkal. Többféle perspektívával szembesülhetünk a délelőtt folyamán, egyes felszólalók a szövegbányászat módszertani dimenzióját kívánják majd reprezentálni, mások olyan szociológusok, akik szövegbányászati projektekben vettek részt tartalmi oldalról, illetve lesznek, akik a kvalitatív megközelítés oldaláról tekintenek majd a kérdésre.

 

A workshop meghívottjai:

A workshopon Németh Renáta (ELTE TáTK – Research Center for Computational Social Science) rövid szövegbányászati bevezetőjét követően, a meghívott előadók saját szövegbányászati tapasztalataikat osztják meg a résztvevőkkel.

Beszélgetés résztvevői: Kmetty Zoltán (TK CSS-Recens, ELTE TáTK), Géring Zsuzsanna (BGE), Bodor Péter és Sik Domonkos (ELTE TáTK), Ring Orsolya (TK PTI és TK CSS-RECENS), Barna Ildikó (ELTE TáTK – Research Center for Computational Social Science). 

A beszélgetés moderátora: Gárdos Judit (TK SzI).

 

Az esemény a „Módszeresen” sorozat keretében a TK SZI, az ELTE Társadalomtudományi Kar, a TK Módszertani Képzési Központ és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szervezésében valósul meg.

 

Az esemény Zoom linkje: https://us06web.zoom.us/j/82285851171?pwd=b1NQdUl2UW96RmJtNXlia2h5Ukladz09

 

Passcode: 849032