2022. június 15. Sikeresen lezajlott az OPTED projekt nemzetközi konferenciája Brüsszelben

Sikeresen lezajlott június 15.-én a Parliamentary Data for a Better Democracy című konferencia Brüsszelben, az Európai Parlamentben a Sebők Miklós által vezetett OPTED kutatócsoport szervezésében. A fórumon 16 előadás hangzott el, az előadók a nemzeti parlamentek és a parlamenti adatokkal foglalkozó szervezetek adatai elemzésének különböző aspektusairól beszéltek.

Tovább

2022, május 24. Ring Orsolya, a PoltextLAB kutatója két előadást is tartott a folyamatban lévő kutatásairól.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Digitális módszerek az irodalomtudomány támogatására című mesterkurzusa a korszerű digitális módszerek alkalmazási lehetőségeiről tájékoztatja a szakmai közönséget és az érdeklődők szélesebb körét. Ennek keretében Ring Orsolya bemutatta a magyar, lengyel, ukrán, belorusz, kazah és orosz sajtó szövegbányászati vizsgálatát, melynek során 1,3 millió újságcikket tartalmazó háromnyelvű (magyar, orosz, lengyel) korpusz elemzésének különféle módszereit ismertette. Az ELTE Társadalomtudományi Karán pedig Kiss Lászlóval (Társadalomtudományi Kutatóközpont, CSS RECENS Kutatócsoport) tartott előadást „A Beszélő szamizdat folyóirat szövegmintázatainak továbbélése az 1990-1994 közötti parlamenti kommunikációban címmel”.

Tovább

Szövegbányászat és Mesterséges Intelligencia - haladó

időpont: 2022. május 26. 9:00-15:00-ig (3x 2 óra)

hely: Társadalomtudományi Kutatóközpont, Tóth Kálmán utca 4. - HTK013-014 (földszint)

A Szövegbányászat és Mesterséges Intelligencia képzési program második kurzusa már haladó szinten nyújt bevezetést a felügyelt és felügyelet nélküli gépi tanulási algoritmusok alkalmazásába. A képzési program két része (kezdő és haladó kurzus) együttesen megfelelő alapokat nyújt egyszerűbb önálló kutatási projektek kivitelezésére.

Bemeneti követelmény: a bevezető és az alkalmazott alapszintű kurzus elvégzése vagy más a PoltexLAB által szervezett bevezető szövegbányászati képzésen való részvétel, illetve egyéb bevezető szövegbányászati képzésen való részvétel (pl.: Udemy, Datacamp). Szintén alapfeltétel az R programnyelv és szoftverkörnyezet felhasználói szintű ismerete, valamint saját laptop használata.

Elérhető: https://tankonyv.poltextlab.com/

A kurzus részletei ide kattintva érhetők el!

Jelentkezés!

Tovább

2022. május 6-7. A COMPTEXT konferenciáján vettek részt kutatóink

A poltextLAB tagjai részt vettek a a május 6-7 között  COMPTEXT nemzetközi szövegbányászati hálózat Dublinban megrendezésre került konferenciáján.

A konferencia szervezőbizottságának tagja Sebők Miklós, a poltextLAB kutatásvezetője.

A konferenciát megelőzően workshopot tartott május 5-én Máté Ákos “Data Visualisation using ggplot2” címmel.

A COMPTEXT konferencián az alábbi előadásokon kerültek ismertetésre a poltextLAB kutatások:

Sebők Miklós – Máté Ákos:

Solving Multi-class Classification for Low Resource Languages with Large Language Models

Máté Ákos – Barczikay Tamás:

European Central Bank communication during crises: ditching the boilerplate?

Péter Gelányi – Orsolya Ring

Identifying the relation between parliamentary speeches and coalition building in Hungary with text mining

Orsolya Ring ( – Krzysztof Rybinski):

A big data analysis of International Organizations legitimation in the media in post-socialist countries

Tovább

2022. április 22. Sebők Miklós előadást tartott az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium “Van új a nap alatt” c. konferenciáján

A poltextLAB vezetője bemutatta a jogalkotás empirikus szövegbányászati vizsgálatával kapcsolatos legújabb eredményeit, így többek között a jogalkotási stabilitási index vizsgálatával kapcsolatos kutatást, amely a törvénymódosítás-típusú kapcsolatok egy automatizált, szótáralapú szövegbányászati módszerű vizsgálatára épül (Sebők, M. – Kubik, B. Gy. – Molnár, Cs. – Járay, I. – Székely, A. (2022): Replication For: Measuring legislative stability – A new approach with data from Hungary. In: European Political Science).

Tovább

Legutóbbi bejegyzések